Kaikki ihmiset ovat synnynnäisiä taiteilijoita. Siinä missä aikuiset ovat usein päättäneet oman taiteellisuutensa suunnan, lapsilla kaikki ovet ovat vielä avoinna. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, miten tuet lapsesi luovuuden kehittymistä.

Tarjoa mahdollisuus

Child-painting-at-an-easel-2Omia taiteilijalahjojaan on hankalaa löytää, jos tarjolla ei ole minkäänlaisia välineitä. Lapset eivät tarvitse kalliita taidemaalarin tarvikkeita, vaan pelkällä paperilla ja värikynäsetillä pääsee pitkälle. Mitä isompi paperi, sen parempi. Pienille lapsille sopivat hyvin vahaliidut ja puuvärit, mutta isommat lapset saattavat pitää enemmän tusseista. Vesivärit sopivat kaikenikäisille, joskin perheen pienimmät tarvitsevat niiden käytössä jonkin verran aikuisen apua. Sormivärien tai muovailuvahan avulla viet luovuuden aivan uudelle tasolle!

Materiaaleja hankkiessa kannattaa huomioida kierrätys ja luonnon omat materiaalit. Hyödynnä siis postiluukusta tipahtaneet mainokset sekä aikakausi- ja sanomalehdet. Tehkää retki lähimetsään, ja poimikaa taiteiluhetkiä varten talteen puista pudonneet lehdet, neulaset ja kävyt.

Vähennä kriittisyyttä

Älä arvioi lapsesi piirustuksia, maalauksia tai muita käden töitä aina sen perusteella, miten huolellisesti tai sinun mielestäsi “hyvin” lapsi on työn tehnyt. Toisinaan on hedelmällistä suhtautua lapsen töihin vain kuvina, jossa erilaiset värit, materiaalit ja muodot kohtaavat. Kun lapsi huomaa sinun pitävän työtään tärkeänä, hän alkaa automaattisesti kiinnittää huomioita pieniin yksityiskohtiin ja sitä kautta huolellisuuteen. Rohkaise lasta ennakkoluulottomasti kokeilemaan erilaisia tekniikoita, väriyhdistelmiä ja materiaaleja.

Muista luovan leikin mahdollisuus

Ulota luovuus jokaiseen arjen hetken. Anna lasten ideoida leikkinsä vapaasti ilman liian tiukkoja rajoituksia. Joskus pelkät kangasrievut saavat lasten mielikuvituksen valloilleen ja pian he ovat luoneet omanlaisensa rooliasut leikkejään täydentämään. Kiinnitä lastenhuoneen seinälle valtavan suuri paperi tai maalaa seinään liitutaulu, johon lapset saavat piirtää juuri silloin, kun heistä siltä tuntuu.

Näytä esimerkkiä

Oma esimerkki on kaikkein paras kannustin. Ole siis rohkeasti luova, riko rajoja ja hulluttele sopivasti, jotta lapsesikin oppii ilmaisemaan itseään. Tanssi, laula ja maalaa sydämesi kyllyydestä, vaikka nämä taiteenlajit eivät olisikaan sinulle kaikkein mieluisimpia puuhia. Jos poistut omalta mukavuusalueeltasi, myös lapsesi oppii ylittämään omia rajojaan ja käyttämään itsessään piilevää ilmaisun voimaa tutussa ja turvallisessa ympäristössä.