Taide muodostuu ihmisen mielessä, sillä sitä voi olla niin moninaista kuin on sen tarkkailijaa. Ihmiset ovat ainoita ihmiskunnan eläviä olentoja, jotka pystyvät nauttimaan taiteesta ja sen eri muodoista. Toiselle taide voi olla vuosisatoja sitten maalattu arvokas taulu, toiselle hiljainen auringonlasku luonnon keskellä kun taas seuraavalle taide voi olla pariskunnan sulava ja taitava yhdenmukainen tanssi. Taiteen muodot puhuttelevat tarkkailijaansa hyvin moninaisilla tavoilla, jolloin sitä on käsiteltävä aina kyseisen henkilön näkökohdasta. Käsitykseen taiteesta liittyy voimakkaasti ihmiselle ominainen luovuus, jonka avulla ihminen pystyy näkemään syvällisempiä merkityksiä näkemissään asioissa tai pystyy luomaan kauniita asioita tai keksimään asioita, jotka luovat tunteita tarkkailijoilleen. Katsojaa puhuttelevan ja liikuttavan taiteen ymmärtäminen on rikkaus, josta ihmiset voivat nauttia.

800px-43._TKB_-_Trebunie-Tutki_14Monipuolinen taide on kuulunut ihmisten kulttuuriin niin kauan kuin ihmisiä on ollut olemassa, onhan se merkittävä osa ihmisyyttä. Muinaisten luolapiirustusten ja rakennelmien myötä aina nykyajan käsitöihin ja taiteeseen saakka ihmisen luovuus on leimannut ihmiskunnan arkkitehtuuria, kulttuuria ja yhteiskuntaa. Mikään tarkasteltavista esineistä ja objekteista ei tee niistä itsestään taidetta, vaan sen saa aikaan tarkastelijan tunnepohjainen suhtautuminen kyseiseen esineeseen ja mielikuvaan, jonka hän siitä luo. Jos ei siis olisi ihmisen kykyä nähdä taidetta, ei myöskään olisi olemassa taidetta.

Koska taide on niin moninaista, sitä on vaikea rajata erilaisiin raameihin. Taide käsitetään usein kuvataiteeksi, jossa taitavat henkilöt maalaavat kankaalle mitä erilaisimpia kuvia, mutta taiteeksi voidaan käsittää myös monipuolinen ja luova arkkitehtuuri, jota voidaan nähdä muinaisissa rakennuksissa ja nykyisissä moderneissa rakennussuunnitelmissa. Musiikki on yksi taiteen laji, joka liikuttaa ja puhuttelee ihmisiä joka puolella maapalloa kulttuurista riippumatta. Moninaiset käsityöt, joita taitavat käsityöläiset saavat käsillään aikaan, on epäilemättä viehättävää taidetta. Kirjallisuus on myös suuri taiteen laji, jossa luovaan kirjoittamiseen kuuluu monenlaisia tyylejä, kuten runous tai romaanien kirjoittaminen. Tanssitaide voi olla henkeäsalpaavan kaunista ja teatteri on myös monipuolinen taiteen laji. Taiteeksi voidaan mieltää lähes mitä tahansa, mitä ihminen saa aikaan tai luo, sillä taiteen tarkkailijan päätettävissä on, määritteleekö hän kokemansa tai näkemänsä taiteelliseksi luomukseksi. Ihmisyys suurelta osin on siis taidetta ja osa sitä, mitä olemme sisäisesti.