Vuosituhansien aikana maalaustaiteessa ovat olleet vallalla hyvin moninaiset tyylit, joista jokaisella on ollut omalaatuinen poikkeuksellinen tyylinsä. Taiteilijat ovat yhtenevästi noudattaneet vallalla olevia taidelajeja luodessaan teoksiaan tietyillä vuosisadoilla.

Muinaiset varhaiset korkeakulttuurit

Muinaisen taiteen korkeakulttuurit ovat edelleen nähtävissä Egyptin ja muinaisia esineitä esittävissä museoissa. Myös muinaisen Mesopotamian alueen taiteesta on historiatietoja säilynyt aina nykypäivään saakka. Tälle kyseiselle taiteelle ominaisia olivat ihmishahmojen kuvaaminen rukoillessa. Assyrialaisessa taiteessa kuvattiin useimmin hallitsijoita ja heidän elämäänsä.

Antiikin kreikan taidekulttuuri

Kreikassa vuosina 1700-1000 eaa. kuvattiin geometrisiä kuvioita, joiden aiheina saattoi olla hautajaismenot tai muotokuvat. Kuvanveisto oli myös yleinen taiteen muoto muinaisessa Kreikassa, jolloin veistäjät korostivat muodoissa lantiota ja hartioita. Koristeellisten ja uskonnollisten pyhimysten veistäminen oli yleistä. Kreikan kehittyessä yhdeksi maailmanvallaksi, kreikkalainen taiteellinen arkkitehtuuri sai jalansijaa taiteen muotona. Rooman saavuttaessa valtaa, muinainen varhaiskristillinen taide alkoi menestyä.

Keskiaikainen taide

Keski-ajalla taide voidaan rajata moneen tyyppiin, kuten romaaniseen uskonnolliseen taiteeseen, goottilaiseen arkkitehtuuriin ja italian keskiaikaiseen taiteeseen. Varhaisgotiikka ja varsinaisgotiikka keskittyivät lähinnä kirkkojen koristelemiseen ja niiden arkkitehtuuriin, kun taas italialainen keski-aikainen taide oli raamatullisten aiheiden kyllästämää.

Renessanssi

06_french_revolution-800x600Varhaisrenessanssi levisi Italian Firenzestä 1400-luvulla Italiaan ja myöhemmin Alankomaihin ja Saksaan. Varhaiseen renessanssin ominaisuuksiin kuului selkeiden linjojen piirtäminen ja vaaleiden värien käyttö, sekä perspektiiviin perustuva esittämistapa ja luonnonmukaisuus. Renessanssiin kuului myös kuvanveistäjien tekemät taidokkaat alastonveistokset, ja varsinainen renessanssi keskittyi ääriviivojen sijaan värien sekoittumiseen ja valojen ja varjojen realistiseen kuvaamiseen.

Barokki

Taiteenlajina Barokki oli monipuolinen ala, joka ylettyi kirkolliseen taiteeseen, arkkitehtuuriin sekä hovitaiteeseen ja porvariston taiteeseen. Barokki sai alkunsa Italiasta ja levisi sieltä muualle Eurooppaan 1600-luvulla. Taiteen laji oli erittäin laaja-alainen ja sen tyylisuuntaan kuului dramaattisuus, valon ja varjon vastakkainasettelu, voimakas liikkeen tuntu maalauksissa, monipuoliset sommitelmat ja illuusiot.

Rokokoo

Vuosiluvulla 1700 tuli suosioon Rokokoon tyylisuunta, joka korosti muotokuvien, alastonkuvien, fantasiahahmojen ja maisemakuvien ilmava ja kevyt ilmaisu. Uudenlaisen taiteen muoto oli koristeellista, kevytmielistä, siroa ja kaunista ja loi erilaisuutta edellisten synkkien ja raskaiden taidemuotojen muotokielestä.

Romantiikka

1800-luvun taiteen muoto pyrki edelleen eroon aiempien tyylisuuntien synkkyydestä ja sille oli ominaista herkkyys, henkinen suhde luontoon, mielikuvituksellisuus ja yksilöllisyys. Yleisiä aiheita olivat ylevät maisemakuvaukset, kuten kosket, vuoret, myrskyävä meri tai maaseudun idylliset maisemat.