Taide on loistavaa arjen terapiaa, josta jokainen ihminen voi hyötyä – pitipä itseään sitten taiteellisena tai ei. Luovaan työhön uppoutuminen tarjoaa pakokeinon arjesta; se voi vähentää stressiä ja auttaa ylipäätään tyhjentämään ajatuksia, jolloin tuloksena on rauhallisempi mieli. Taiteen tekeminen ei vaadi ihmiseltä sen kummempia taitoja – alkuun pääsee yksinkertaisesti kynällä ja paperilla. Mikäli sinussa herää into taidetta kohtaan, näillä vinkeillä voit kehittää omia luovia taitojasi.

1. Harjoitus tekee mestarin

Art-TherapyKukaan ei ole seppä syntyessään. Tämä on toki varmasti osittain itsestäänselvyys, mutta erityisen tärkeää pitää mielessä aloittaessaan taiteen tekemistä. Ei kannata lannistua, jos lopputulos ei heti vastaa täysin omia odotuksia. Mitä enemmän harjoittelet, sitä parempi sinusta tulee.

2. Ota luonnoslehtiö käyttöön

Luonnosten piirtäminen – tai maalaminen – on erityisen pehmeä tapa aloittaa kädentaitojen harjoittelu, sillä työn ei tarvitse olla alusta asti loppuun mietitty ja huoliteltu, valmis taideteos. Lisäksi luonnoslehtiö kulkeutuu kätevästi mukana joka paikkaan ja näin voit purkaa ideasi paperille inspiraation iskiessä.

Toinen varteenotettava vaihtoehto on pitää ns. ”art journalia” – jonka tarkoituksena on yksinkertaisesti purkaa omaa luovuutta. Voit yhdistää tekstiä ja kuvaa ja purkaa omia ajatuksia miettimättä lopputulosta lainkaan – tärkeää on yksinkertaisesti toteuttaa itseään.

3. Ota mallia

Vaikka töiden kopioiminen kaupalliseen tarkoitukseen ei olekaan suotavaa, harjoitellessa saa – ja kannattaakin – ottaa mallia muilta. Internetin avulla voi helposti ja nopeasti tutustua muiden tekemiin töihin ja hakea niiden kautta myös itselleen mieluisaa tyyliä. Lisäksi harjoittelun tueksi voi etenkin alkuvaiheessa ottaa erilaisia tutoriaaleja, jotka neuvovat kädestä pitäen alkuun esimerkiksi maalaamisessa.

4. Unohda itsekritiikki

Älä ole liian ankara itsellesi – unohda täydellisen lopputuloksen tavoittelu ja nauti onnistumisista. Pienet virheet paistavat usein omaan silmään vahvasti, vaikka todellisuudessa muut eivät välttämättä kiinnittäisi niihin huomiota. Realistisemman käsityksen omista töistäsi saat, kun pyydät ja otat vastaan rakentavaa kritiikkiä ulkopuolisilta.

5. Hae monipuolista inspiraatiota

Yhtä oikeaa tapaa virittäytyä luovaan tilaan ei ole olemassa. Ihmiset inspiroituvat hyvin erilaisista asioista – joku nauttii luonnosta, toinen lukemisesta ja kolmas saa ideansa musiikista. Omassa taiteessa kannattaa rohkeasti kokeilla eri tyylejä ja aiheita. Näin kehityt monipuolisesti ja löydät myös helposti sen, mikä tuntuu itsestäsi parhaalta.